Følgende er skrevet til ”Folk i Hjortshøj”, men da julen jo gælder alle postnumre, kommer den også her.

Højtiden nærmer sig. Det samme gør to forskellige gavesække. Sæk nummer ét indeholder julepynt og nisser to måneder før jul, Fætter BR, Dankort-delirium, ænder, flæsk, risalamande, julekalendere, bilkøer, lysguirlander på gågaden, lyskæder på carporten, indkøbs-stress, rengøring, familiekonflikter, samt julehits, tv-shows og julefilm fra de sidste 70 år. Den anden sæk er usynlig, den indeholder såmænd blot samvær, fordybelse, andagt, næstekærlighed, fred på Jorden og omsorg for de svage og ensomme.

Nogle af os vil i løbet af december gå til gudstjeneste i Hjortshøj kirke, andre ikke. Men uanset om man er kristen, muslim eller ateist har man i juleperioden chancen for at tænke over sit liv, over meningen med det hele, over hvordan man egentlig har det med de mennesker, man omgås.

Men hånden på julehjertet: Hvor mange af os når frem til den anden sæk? Min erfaring er, at det sjældent sker, selv om jeg gerne vil. Jo, måske et par timer én af dagene mellem jul og nytår, når jeg ved et uheld havner i en situation, hvor jeg ikke kan bytte gaver eller støvsuge grannåle, fordi jeg befinder mig i en bil eller et tog mellem to jule-destinationer. Eller dengang jeg sad og ventede på en færge, mens jeg kiggede ud over Storebælt.

Jeg synes de havde det noget nemmere for 2014 år siden – hos Jesus, Josef og Maria. Hverken stormagasiner, trafikpropper eller stress, kun tre gæster med gaver, og belysningen blev klaret med vedvarende energi fra en stjerne. Den anden sæk fyldte hele deres verden, og indholdet viste sig at være bæredygtigt.

Det gode ved gaver er at opleve glæden hos dem, der får dem. Men hvad med de gaver, der hverken kan købes eller byttes? De kan ikke pakkes ind, de fylder ikke under træet – men de er gratis, og den anden sæk bugner af dem! Dem kan vi give til hinanden i form af smil, nærvær, omsorg, kys, kram eller gode samtaler – både til de nærmeste, men også til naboen, den hjemløse, kassedamen og sidemanden i det overfyldte tog (som dog kører helt ind til Århus H).

I Hjortshøj har vi gode betingelser for nærvær og fordybelse. Vi har storbyen på afstand, et aktivt lokalmiljø, en kirke, et andelssamfund, en dejlig skov – og marker med glade dyr. De bedste betingelser for at holde pauser fra juleræset, for at give og modtage energi med hjertet. En bemærkning eller et smil fra ham i Brugsen eller hende på stationen luner mere end et par sokker fra Magasin – og det smitter, sku’ jeg hilse og sige.

Lad os nyde den nu, den jul. Spis, drik, syng, dans, pak gaver ud! Men luk engang imellem øjnene og mærk efter – den anden sæk er lige ved hånden.

God jul
redaktionen/jesper

Print Friendly, PDF & Email