Din sundhed er taget som gidsel

En sag om sundhed – med vidner og anklagede. Foredraget er flyttet ind i en ”retssal” hvor tilhørerne kan være aktive medspillere.

Vi er fanget i krydsilden mellem lægevidenskaben og de alternative behandlere. Og visse læger folder sig virkelig ud:

  • Du vil kunne lave den samme forskning om tandfeer.
  • Det svarer til at indføre en statsautorisation af voodoo.
  • Den naive dyrkelse af det alternative…
  • En form for feelgood-faktaresistens.
  • Her blåstemples homøopati, den ultimative, nutidige snake-oil.

Hvem er de skyldige, og hvordan kommer vi videre?

Tilhørerne har mulighed for at stille spørgsmål, som kan tjene til at belyse sagens mange besynderlige aspekter.

Retten er sat

Med tilhørernes hjælp finder vi frem til relevante vidneudsagn, og vi hører også hvad de anklagede selv mener. Vi dykker ned i fakta, myter og argumenter, men målet er ikke at sætte nogen i fængsel. Derimod vil vi forsøge at løse problemet ved at trænge til bunds i sagen og finde en løsning, der gavner sundheden.

To aktører er under mistanke.

  1. lægevidenskaben og sundhedsvæsenet
  2. de alternative/komplementære behandlingsformer

Der er mange vidner: Patienter, læger, sygeplejersker, alternative behandlere, forskere, filosoffer, etc. Nogle kalder sig eksperter, men her har de alle status som vidner. Deres udsagn under forhørene peger i forskellige retninger, men ingen af dem lyver.

 

Vidnerne

Vi kigger nærmere på vidnernes udsagn og forudsætningerne for disse. Det viser sig, at de opererer med hver sit verdensbillede som grundlag for deres teorier og behandlinger. Det er dog tydeligt, at de begge beskriver den samme verden. Der er noget galt!

Videnskabens verdensbillede har ændret sig flere gange gennem historien. Nu står vi med to, og begge parter kan fremlægge et logisk, konsistent, sammenhængende verdensbillede.

Men der er stadig kun én verden.  Hvordan ser den ud i dag?

Spilleregler

Retssagen varer ca. to timer, inkl. en pause. Der må ikke medbringes våben i salen – i form af ukvemsord, fornærmelser eller personlige angreb. Jeg holder foredrag i hele Danmark, og honoraret afhænger af den konkrete sammenhæng. Dertil kommer transportudgifter – dog ikke i en radius af 20 km fra Århus C.

Vi skal indgå aftalen senest 14 dage inden arrangementet – ikke mindst fordi jeg ofte justerer indholdet i forhold til anledning og målgruppe.

NB: Konkrete sygdomsforløb og behandlinger ligger uden for dette foredrags rammer.

Jeg har skrevet en bog om behandlinger, læger, alternative behandlere, sundhedssyn, sundhedsvæsen, forskning og videnskabelige udfordringer.

Bogen analyserer spændingsfeltet mellem det etablerede og det alternative sundhedssystem og gennemgår fem alternative behandlingsformer med beskrivelse af baggrund, praksis og forskning: Akupunktur, healing, zoneterapi, homøopati og BODYnamic’s psykoterapi.

Det naturvidenskabelige og det holistiske verdensbillede beskriver den samme verden, og derfor burde det være muligt at kombinere erfaringerne fra begge sider, til gavn for sundheden. Denne bog er et bidrag hertil.

PS: Bogen er forlængst udsolgt, men kan fås antikvarisk eller lånes på biblioteket.

Jesper Madsen

Alternativ behandling – lægekunst under forandring, Nyt Nordisk Forlag, 2001

Print Friendly, PDF & Email